Последни мигове из Каракорум и най-екстремното 30-часово пътуване с автобус

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

По Пътя

22.05

Днес е последният ден за обиколки из планините и утре поемаме на 30-часово пътуване към столицата. Не знам как ще издържим толкова време по завоите и мега разбитите пътища. След това ни чака историческия – и един от трите най-важни града в Пакистан – Лахор, който е почти до границата с Индия и оттам се изстрелваме направо към майка Индия.

И така решаваме да се качим до село Хуше (Hushe) 3100 м., откъдето се вижда осемхилядника Машербрум (Masherbrum). Оттам започва и един от най-страхотните трекове до базовия лагер на К2 (вторият най-висок връх в света след Еверест и най-труден за изкачване, отнел десетки животи).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

По пътя към Хуше

За 3 дни човек може да стигне до К2, но се преминава през прохода Гондогор Ла (Gondogoro La) 5900 m. и никак не е лесен трекинг. Със сигурност е в списъка с неща, които искаме да направим един ден.

Единственият транспорт до селото е раздрънкан Land Cruiser, който тръгва един път на ден в 12 часа наобед. Частни коли естествено не минават почти – може би по 1-2 на ден. Пълним джипа с торби и какво ли не и потегляме. На тръгване се оказва, че полицая, който ни следва навсякъде също трябва да дойде с нас и искат да му плащаме билета, но ние твърдо отказваме. Накарая след като всички са ни чакали един час му дават командировачни и тръгваме.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Land Cruiser-a до Хуше

Пътят е черен и на места доста опасен, някои отсечки са супер тесни и се минават по въжени мостове, които доста се люлеят. От селата по пътя натоварихме и една клетка с двайсетина кокошки. След 2 часа и нещо пристигаме в Хуше. Машербрум се издига точно над селото. Сополиви и мръсни хлапета тичат навсякъде. Въздухът е доста прохладен, зимата температурите падат до -25 градуса по Целзий.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пътят към Хуше

Успяваме да убедим полицая, че няма нужда да ни следва като сянка и точно преди свечеряване си направихме двучасова разходка над селото. Няма нужда пак да се повтарям, че гледките към върховете са фантастични. Вляво от селото има връхче (около 5000 м.), което може да се изкачи за 5 часа и оттам човек може да види К2 и Broad Peak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дърва за огрев

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На разходка извън Хуше

За съжаление нямаме никакво време и утре сутринта в 5 ч. джипът потегля на обратно и няма друг транспорт за слизане. Близо до селото има табун на събирачи на злато, точно до брега на реката. Отидохме да ги видим, бяха супер весели и много приличаха на нашите цигани. Поканиха ни да пием чай, но бяхме обещали на полицая да се върнем преди да се стъмни и трябваше да тръгваме. Табунът се мести през 2-3 седмици и хората в него бяха отдалеч – казаха, че живеят някъде до Чилас.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Палатките на събирачите на злато

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Златотърсачите

Вечерта отново трябва да къмпингуваме в двора на едно хотелче за 200 рупии (2$) заради полицая, който трябва да спи близо до нас. Местните гидове и туристически агенции се опитват да се преборят със задължителните ескорти, тъй като тук е супер сигурен регион, така че може би скоро ще се промени ситуацията.

23.05&24.05

Поемаме на обратно. В Каплу се бяхме срещнали с един човек, с който бяхме пътували по време на стопа ни към Гилгит. Той е от едно село по пътя и сутринта решихме да се отбием да го видим. Казва се Хатам Али и е професионален планински водач. Прилича на немец – русоляв със сини очи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Село Салинг

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Типична кухня в село Салинг

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Къщата на Хатам

Сутринта ни покани на закуска в дома си в село Салинг – мекички (казват се азо) и тибетски чай с масло и сол, типичен за тези региони. Разходи ни из селото и ни показа местното училище, където учителите преподават без заплати, няма чинове и всичко (учебници, дъски и т.н.) идва от дарения. Той има работа в Скарду и решихме да пътуваме заедно с него.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Училището в Салинг

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пак там

В селото на Хатам не се използват почти пари, тъй като няма приходи от индустрия, услуги или нещо подобно. Ето защо хората са си изградили система за поддръжка на социума в селото, базирана на човешките взаимоотношения. Хатам е избран от мъжете в селото за нещо като кмет (или старейшина), но това не е политическа или държавна длъжност.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ханка в Хуше

Той от своя страна е създал три главни комитета или отдели. Първият се грижи за водата на селото – прави ремонт и поддръжка на водоснабдителните системи. Вторият организира активности и различни състезания за младежите. Третият следи за образованието на децата и повишаването на културата на местните жители. Всички хора, замесени в тази организация, работят доброволно и на приятелски начала. Събират се и задружно решават проблемите, които възникват в процеса на работа.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Деца по пътя

Село Хуше и долината към него е едно от най-красивите места, на които сме били някога. През краткото време, за което бяхме там, тичахме по пътеките, през поляни и ниви, прескачахме вадите за напояване, подскачахме от морена на морена. Стояхме в очакване облаците да ни разкрият величието на Машербрум, докато се вкочаним и после тичахме да видим какво ли има зад ей онзи храст или скала. И така докато светлината стана странна и напълно полудяхме.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Машербрум, скрит в облаци

2. Машербрум се открива

3. Машербрум

И така наобед започва епичното слизане към Исламабад. Хатам Али ни закарва до Скарду и в последния момент хващаме автобуса, като не успяваме да си купим почти никаква храна. Ето някои интересни неща, които ни се случиха по време на най-ужасното 30-часово пътуване с автобус, което сме преживявали.

  • На тръгване над реката се изви пясъчна буря, беше много красиво

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пясъчната буря

  • По пътя има два огромни въжени моста над реката, по които може да мине само една кола, за да не се скъсат въжетата, и поради това се сформира гигантска опашка. Чакаме към час, за да минем първия мост.
  • На излизане от Скарду военните инспектираха багажа за бомби, но само на половината пътници и само част от багажа. Ние лично не разбрахме какъв е смисълът.
  • На някакъв полицейски пост в автобуса влязоха полицаи и ни снимаха всички с камери, но останахме с впечатление, че полицаят само се правеше, че снима
  • Към 11 вечерта пристигнахме в Джаглот (Jaglot), където автобусът спира на нощен престой за 5 часа. Вече сме на същинската магистрала. Това бяха най-тежките 7 часа, прекарани в автобус. Друсаше непоносимо дори когато асфалтът беше гладък, камо ли по тотално разбития път от Скарду.Трябва да си представиш, че си чувал с картофи, без физически усещания и да се отпуснеш като такъв, ако искаш да оцелееш.
  • В 4:30 сутринта будят всички за молитва и закуска и добре, че станахме, защото след това автобусът така и не спря повече за нищо до 16:00 ч. следобяд. Мислех, че ще умрем. Пътят е безкраен. Когато спираме на някой пропусквателен пункт мъжете поне могат да ходят по малка нужда до пътя. На място за почивка, за тоалетна или ядене, не сме спирали в продължение на 10 часа…
  • Към 6 сутринта всички автобуси се събират и пътуват заедно, има и въоръжен ескорт за преминаването на Кохистан. Може би понеже доста от пътниците са шиити от северните региони.
  • След целодневното плътно пътуване в автобуса спираме в 4 ч. на едно място и хапваме набързо
  • Към 8 ч. вечерта вече си претръпнал напълно. Точно на 30-40 км. от Исламабад, когато само си мечтаеш за пристигането, автобусът спира, за да се молят хората и всички мъже изчезват за половин час. Аз така или иначе съм единствената жена в автобуса.
  • В 11 вечерта пристигаме в абсолютен транс и нашият хост от couchsurfing.org идва да ни посрещне.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мост над река Инд

Ето така завърши триседмичното епично пътешествие из Каракорум.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s