Кафе

В полите на Килиманджаро – бананова бира и кафени плантации

06.04.2021, област Килиманджаро

Елиът ни откарва с колата си до центъра на града и ни оставя да се разхождаме. Моши (Moshi) не е малко градче и е доста оживено. Забелязваме хиндуистки храм, голяма джамия, сикхски храм и разбира се десетки църкви на всички възможни деноминации, макар че лутеранската и католическата са с най-много последователи. Сядаме да пием кафе и Цветин се заиграва с местен на традиционна игра, където вместо пулове се използват капачки от безалкохолни.

По-късно обикаляме пазара – огромен, разкалян от дъждовете и пълен с какви ли не плодове и зеленчуци. След два, три часа обиколки Елиът идва да ни вземе и предлага да отидем до село Муека (Mweka) с приятеля му, за да се види той с гаджето си. Муека е последното село преди национален парк Килиманджаро. Тук също така е един от основните подстъпи и маршрути към върха, макар че всъщност повечето хора слизат по него, а се изкачват по по-полегати пътеки.

Маршрутки дала-дала пред централната джамия на Моши
Колониална сграда, превърната в учителски център
Хиндуитският храм на града
Хайде на авокадото по 30 ст. килото
Пазар в област Килиманджаро
Пазарът на Моши

Караме покрай големи плантации с кафе арабика и банани. Целите склонове на Килиманджаро преди националния парк са доста гъсто населени, заради многото реки и плодородна почва. Тук живее етноса чага – едни от най-образованите и предприемчиви танзанийци. Елиът и приятелят му отиват в бар в селото, а ние решаваме да изкачим останалите три километра до началото на парка. Покрай асфалтовия път навътре в бананите се гушат спретнати измазани къщички, някои доста заможни. Градинки с цветя и храсти с кафе създават приказно усещане. Въздухът е хладен и местните са се наметнали с парчета плат. Забелязваме, че е пълно с барчета и хора, които пият бира или традиционния бананов алкохол мбеге от пластмасови кани, дори и жените. След около час изкачване стигаме портала на парка, от където започва гъста дъждовна гора на височина 1600 м. Някъде далеч в облаците над нас е връх Ухуру – 5895 м. н.в.

Вечерта готвим пица за Елиът и Изабел, които са възхитени, тъй като това било храна, която само най-богатите можели да си позволят и се сервирала само в хотелите. Изпичаме 5-6 вегански пици и те си умират от кеф. Споделят, че не харесвали кашкавал, без него пицата била много по-хубава.

Агама Килиманджаро
Удивителен красавец – мъжка агама (Agama agama)
Градини Килиманджаро
Цвят на банан по склоновете на Килиманджаро
Жени Килиманджаро
Жени чага в село Муека
Вход за национален парк Килиманджаро
Входът за нац. парк Килиманджаро
Национален парк Килиманджаро
Връх Ухуру е най-високата точка в кратера на Килиманджаро и е само на 22.5 км, но на повечето хора им отнема над 3 дена, за да го изкачат, заради аклиматизацията към височината
Облаци на Килиманджаро
Облаци по склоновете
Вечеря в дома на Елиът и Изабела – авокадо, угали, зеленилки и риба
Изабела и Маги пред къщата
Изабела е от етноса паре
В хола на къщата

07. – 08.04

Следващите два дена си даваме малка почивка и изобщо не излизаме от квартала. Имаме толкова много за пране, обработване и сортиране на снимки и други задачи в интернет, че им се отдаваме напълно. Елиът и Изабел ги няма по цял ден и сме си сами. Всъщност Елиът замина с руска група да изкачват Килиманджаро за шест дена. По принцип удоволствието излиза минимум 1500 долара на човек, така че изобщо не ни хрумва да се издигнем над облаците на най-високият африкански връх.

Единият следобед тръгнахме нагоре по склоновете на вулкана, сред плантации и банани, но скоро ни заваля дъжд и се наложи да се приютим в местен “чага” бар за пиене на мбеге – банановата бира. Няколко жени ни канят да я пробваме, тук дори децата я пиели. Не е особено вкусна – блудкава и леко ферментирала. Добавят ѝ счукано просо и кора от хининово дърво, за да намалят сладостта.

Килиманджаро
Из земите на чага
Гледка от склоновете на Килиманджаро
Гледка към саваната от склоновете на Килиманджаро
Едно малко дяволче

Вече от няколко дена вали като из ведро, но само през нощта. През деня е слънчево и топло, но около Килиманджаро винаги има облаци. За пет дена в региона така и не успяваме да го зърнем.

09.04

Тъй като регионът между Моши и следващия град Аруша (на около 60-70 км.) е плътно населен, решаваме да си хванем директно автобусче (цена 3000 шилинга – 2 лв.) и да избегнем бавното придвижване. Подбираме празен автобус, за да седнем най-отпред и да гледаме пейзажите спокойно. След 15 минути бусът се напълва и потегляме. Отнема ни почти два часа да стигем до Аруша (Arusha) – третият най-голям град в страната (0,5 млн.жители), наречен още столица на сафаритата, заради близостта си с кратера Нгоронгоро, Серенгети, национален парк Тарангире и национален парк езеро Маняра. Повечето хора идват тук, за да си организират сафарита. Градът е разположен в подножието на вулкана Меру (4562 м.н.в.), който е петия по височина връх в Африка. За разлика от Килиманджаро, Меру се разкрива всеки следобед и още днес успяваме да му се насладим.

Вулкан Меру
Вулканът Меру

Хостът ни от каучсърфинг живее близо до центъра, в квартал Сакина, до където се мятаме на друга дала-дала (400 шилинга – 35 ст.). Налайла и приятелката му Хулия (каталунка) живеят в голяма луксозна къща с двор. Настаняват ни в самостоятелна къщичка със собствена баня, спалня и холче, с гледка към Меру. Цяла вечер си бъбрим и готвим заедно.

10.04

Хулия и Налайла предлагат да ни откарат до село Тенгеру и да се разходим около езерото Дулути, докато те си свършат някаква работа. Езерото е красиво, заобиколено от гъста джунгла, но се оказва че има вход от 10 долара, за да се разходим около него. Отказваме се и вместо това сядаме в красиво крайбрежно заведение да хапнем едни картофи. Днес има седмичен съботен пазар в Тенгеру и докато чакаме нашите хора се гмурваме в пъстрата тълпа,сред десетки хора опънали сергии и масички по улицата. Целият регион е чувствително зелен и потънал в гъста растителност – истински рай. Купуваме гигантски авокадота, зелени бананаи и кокос за вечерта.

Езеро Дулути
Езерото Дулути
Момчета на пейка пред езерото
Баба с леген на главата
Чорапи ☺
Моркови и домати
Купуваме връзка зелени банани за готвене

Вечерта се връщаме в къщи с пълни торби. Освен Найлала в къщата живеят и тримата му братя и сестри и един хърватин, дошъл тук на RBNB. Налага се да сготвим цял казан, за да се нахранят всички.

11.04

В неделната сутрин тръгваме пеш през голямата кафеене плантация Бурка . Храстите са обсипани със зърна кафе, които вече зреят и почервеняват. Вървим около 2 километра, докато излезем пред гръцкото училище “Св. Константин”, в чиито двор се помещава гръцката православна църква на Благовещението. Вътре тече служба, водена от местния  танзанийски свещеник, отец Матей и десетина момчета, пеещи на клира на суахили, гръцки и английски смесено. Присъства и гръцки свещеник, който точно се е преместил със семейството си от Малави в Танзания. За разлика от православните църкви в Дар ес Салаам и Танга, тук има доста повече хора.

Храст кафе
Зърна кафе
Кафе зърна
Кафе зърна
Кафе Танзания
Маги пробва сурово кафе
Плантация кафе
Плантацията Бурка
Гръцката православна църква “Св. Константин”

След литургията тръгваме пеш към центъра на града, на 3-4 км. Първо попадаме на пазара Киломберо – огромен лабиринт от сергии, складове и халета, пълни с купчини банани и авокадо. Едвам го обхождаме – има каквото на човек му хрумне и то в смайващи количества. Ние се задоволяваме с маракуя, манго, броколи и патладжани. Довечера имаме план да правим пица за децата.

В центъра на града, както във всеки голям град в Танзания, има представители на обичайните търговски общности от индийци и араби. Забелязваме доста джамии, голяма католическа църква и страшно красив хиндуистки храм, като от приказка. Странното тук е, че като че ли всяка улица е пазар. Има хора, продавачи, какво ли не, навсякъде.

Заведение, в което седнахме да хапнем пържени бухти
Детенце от заведението
Ето ги и бухтите
Пазара до гарата
Сушена риба
Гигантски сушени риби
Пазар Килиманджаро
Пазара Киломберо в Аруша
Танзанийка
Жена, която си е дигнала бурката за малко
Папая
Плодов рай
Банани Африка
Хале с банани
Банани
Гигантски банани сорт “слонски бивни”
Печени банани
Печени банани слонски бивни
Магазин “Слава на Бог”
Джамия Танзания
Централната джамия на Аруша
Характерен индийски магазин
Колониална сграда
Джамия Танзания
Шия джамия
Индийски храм
Хинду храм

В частта около старата германска бома (форт, помещаващ администрацията по колониално време), който сега  е музей на естествената история, е много по-спокойно. Не случайно тук е големия туристически център за сафарита, няколко по-луксозни хотела и бизнес сгради. Най-страхотното нещо което откриваме е дърво, на което живее цяла колония плодоядни прилепи. Квичат постоянно и сънено се местят от клон на клон. Насред града има и малки парцелчета джунгла покрай реките, където откриваме дори стадо маймуни вервет.

Часовниковата кула
Старата немска “бома” – сега музей
Плодоядни прилепи
Плодоядни прилепи
Паркче в центъра
Вервет
Маймуни вервет в града
Маймуна вервет
Красоти в центъра

След няколко часова обиколка се прибираме капнали вкъщи.

12. – 13.04

Даваме си още два дена финална почивка, в които да успеем да пуснем най-сетне нов пост в блога. В градините се полюшват банани и цъфнали виолетови буганвили. Десетки птички пеят. Просто е райско.

Спалнята ни в дома на Налайла
Гледка от прозореца към двора
Селски тъкач (Ploceus cucullatus)
Живот Танзания
Квартална идилия на улицата
Вулкан Меру
Меру закрит от облаци
Хулия и братята и сестрите на Налайла

Изправени сме пред едно малко предизвикателство – от къде да купим разтвор за лещи. Оказва се, че е адски трудно да се намери. След като обикаляме близо 10 аптеки из целия център, намираме само на две, три места и то на баснословни, двойни на европейските цени.  Предлагат ги само индийските аптеки, а аптекарите твърдят, че било много трудно да се достави. Прежалваме сума, с която бихме могли да живее три, четири дена най-спокойно. За да се разведрим и успокоим решаваме да хапнем едно тали в гуджаратски ресторант. Както винаги индийската кухня е изумителна.

Деца Килиманджаро
Щастие

Тази вечер започва Рамадана и забелязваме, че мюсюлманите са в приповдигнато настроение. Хората са облечени с бели роби, някои четат Корана, други обикалят оживено насам-натам. От джамиите от няколко часа се чуват проповеди и хвалебствия към Аллах.

Карта Килиманджаро
Карта на машрута от този пост – от Моши до Аруша.

В следващия пост четете… Керванът се отправя към саваната в търсене на масаи и преживява три специални дни сред воините морани, докато се потапя в древната африканска мъдрост.

Вижте как да подкрепите текущото африканско пътешествие, ако желаете и повече за книгата “Палецът на свободата” тук – КНИГА

You may also like...

Leave a Reply