Виетнам – съвети и статистика на пътуването

Виетнам

Статистика на пътуването и съвети

Престой: 22 дни (от 15.04. до 06.05.2018 г.)
Изминати километри: 2000 км на стоп от Хо Ши Мин до Ланг Сон, границата с Китай
Бюджет: 380 лв.


Любими места:

  • Бреговете на река Меконг (Mekong river)
  • Историческият град Хюе (Hue)
  •  
  • Карстовите пейзажи от Северен Виетнам (остров Кат Ба, Ха Лонг, Нин Бин и др.

Паметни случки: Лудо обикаляне с моторчета из Сайгон; топлинен удар, след десет дена непрестанно стопиране и вървене по 15 км на ден с раниците на 36 °С;


Три запаметяващи се образа: Виетнамско кафе с кондензирано мляко и лед; Жени с конусовидни шапки по шарени пазари с кобилици от бамбук или насред оризища; нестихващи реки от моторчета.

Любимо усещане: Духът на френски колониален романтизъм, докато си пиеш леденото кафе, на стара уличка в Сайгон.

Информация за пътуващи по екстремни начини:

Автостоп: Пътищата са с идеална настилка, но поради малкият процент частни коли и милиони моторчета, по някога се чака по-дълго време, докато спре кола. Средно време за чакане: 20-40 минути. Никога не сме чакали повече от един час. Камионите не спират лесно, особено по главния път Хо Ши Мин – Ханой, но все пак на два, три пъти успяхме да стопираме камиони по странични, по-малки пътища. Винаги трябва да се уточнява предварително дали спрялата кола е такси или не, тъй като има доста таксита без отличителни знаци. Придвижването е бавно, заради лошият трафик по пътищата. Изминаването на повече от 400 км. за един ден е твърде амбициозно.

По скала от 1 до 5 ( 1-ужасяващ стоп, 5 – идеален стоп) Виетнам според нас получава 4 точки (особено след като идваш от Тайван, държава с почти мигновен автостоп).

На стоп по пуст път
На стоп в камион

Спане: Не е проблем да се опъва палатка където и да било – градски паркове, села, плажове, дива гора. Никой не обръща внимание и не е опасно. Често на места е доста населено и понякога не е лесно да се намери усамотено място. Хората са гостоприемни, канят на чай, но не са ни канили да преспиваме в нечии дом. Повечето не говорят никакъв английски.

Храна: Вегетарианската храна е голяма рядкост, но в градовете понякога се намират будистки вегетариански ресторанти с табела „com chay“ (quan chay). Уличната храна, която е винаги с месо е страшно евтина, както и пазарите, където има голямо разнообразие от зеленчуци и плодове. Супермаркети почти няма. Често се продават франзелки (любими 🙂 ). Чешмяната вода не е питейна и е отвратителна на вкус на повечето места. Ако не ви се акумулират пластмаса и боклуци, вместо да си купувате бутилки, може да поискате от хората. Всеки ще ви налее от филтрираната си вода у дома безплатно и с усмивка.

Авокадо
Пазар
Вегетариански храни от соя
Странен плод
Зеленчуци
Виетнамска пица

Цялостно впечатление от страната: Виетнам е прекрасен, с много добри хора (на север понякога са по-груби) и интересни места за разглеждане. Страхотно го харесваме.

Недостатъци: Пренаселеност; лудница от моторчета; понякога убийствена лепкава жега;

Предимства: Страшно евтино; красива природа; интересни исторически забележителности; усмихнати и добри хора;

Филмография/Библиография: „The scent of green papaya“ Филмът пресъздава силно виетнамската атмосфера и го препоръчваме/

Виетнамски баби

 

4 thoughts on “Виетнам – съвети и статистика на пътуването

    • Здравейте, Пано. Не използваме самолети почти никога. Пътуваме само по земя и вода, така че нямам идеа за самолетните билети. Хой Ан и Хюе близо до морето, но без излаз са мн романтични исторически градчета и са ни любими.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s