Експедиция до връх Гунунг Тахан, Национален парк Таман Негара, Малайзия

Туристическа информация

 

 Tsvetin pred gigant

Продължителност на прехода: 7-9 дена

Ниво на трудност: Високо!!!

Обща информация: Национален парк Таман Негара Паханг (Taman Negara Pahang) е покрит с тропична дъждовна гора простираща се километри. Най-високият връх на полуостровна (западна) Малайзия е в северозападната част на парка – връх Гунунг Тахан (Gunung Tahan), висок 2187 м.

Изкачването на върха става от две страни: от Сунгай Релау (Sungai Relau) или класически от Куала Тахан (Kuala Tahan). Тук информацията е дадена в посока от Куала Тахан към Сунгай Релау.

Дистанция:  Куала Тахан – Гунунг Тахан 55 км, Гунунг Тахан – Сунгай Релау 44 км, общо 99 км.

Подготовка преди тръгване:

Храна: Преценете достатъчно провизии за девет дена, преходът минава изцяло през дива джунгла и ще разчитате единствено на това, което носите. Изкачванията са екстремни и е добре да носите нещо сладко за подкрепа (шоколад, бонбони, сушени плодове).

Вода: През целия преход има източници на вода. Ако черпите вода от реките задължително преварявайте. Ако е от изворче, няма нужда да се преварява. Финалната отсечка преди върхът водата е по на рядко. Пълнете бутилките до горе при всеки удобен случай!

Екипировка: Освен стандартните неща като палатка, челник, удобни дрехи (дълъг панталон, препоръчително е и блуза с дълъг ръкав) има няколко есенциални неща, които е препоръчително да се носят:

= Високи планински обувки или гумени ботуши (продават се навсякъде). Има дълги участъци с тиня и кал, както и пиявици, които правят носенето на ботуши почти задължително при този преход.

=Мачете

= Газово котлонче или бутилка с дизел. На места влагата прави запалването на огън почти невъзможно, а при дъжд изцяло невъзможно.

= Дъждобран. Често се случва да превали.

= Репелент за комари.

= Лекарства, лепенки, дезинфектанти.

Карти и ориентация:

В офиса на парка при плащане на входа (1 рингит – 40 стотинки, 5 рингита за камера/апарат – 2 лева) ще получиш черно-бяла доста схематична карта с маршрутите в парка. Тази карта покрива само първите три дена от прехода. В офиса има диаграма с денивелацията при изкачване – снимайте си я! За по-детайлни карти евентуално питайте в туристическите офиси в Куала Тахан или потърсете в интернет.

Носете GPS или компас.

Пътеката е широка, видима и е с добра маркировка. Страничните разклонения обикновено са преградени с пречупени клонки. Изгубването е почти невъзможно.

!Внимание: В парка няма обхват на телефоните!

Предупреждение: За този маршрут се изисква наемане на водач, но няма кой да ви спре, ако тръгнете сами.

Полезни съвети: Ако нямате никакъв опит в планинарството и никога не сте стъпвали в тропична джунгла, този преход НЕ Е ЗА ВАС! Или поне не го правете без водач.

– Пиявици: Запасвайте панталоните в чорапите си и ходете с високи обувки/ботуши особено в ниската влажна част на джунглата. С изкачване във височина пиявиците изчезват. Солта е ефективен репелент. Можете да намажете чорапите си със сол. Тютюн и обикновен репелент за насекоми също помагат. Пиявиците не пренасят болести и не са опасни за живота и кожата ви, така че не се паникьосвайте ако някоя ви се лепне. Кръвотечението обикновено спира бързо.

Piqvica

– Пийте повече вода и я преварявайте.

– Във височина нощно време е доста прохладно – носете си връхна дреха.

– Джунглата е пълна с животни и макар шанса да видите някое да е минимален, гледайте къде стъпвате и къде се хващате.

– Преходът често се прави от малайзийски групи, така че най-вероятно ще срещнете и други хора. В парка живее и племето Батек.

– Преди да опънете палатката не е лошо да разчистите нападалите листа (заради мравки, паяци и др.)

– Избягвайте да се застоявате в близост до кошери на оси – нападат без предупреждение.

Posleden bivak v ravnoto

 

Описание на маршрута

  • Куала Тахан – кемп Мелантай (Melantai) 5-6 часа

Лесна отсечка, без денивелация. Гората е изключително влажна и има наличие на пиявици. Тръгва се от офиса на парка в посока Лата Берко (Lata Berkoh). Всички странични разклонения са отбелязани със съответните табели или са преградени с пречупени клонки. Последните 15 минути пътеката се спуска рязко към малко поточе, до което се намира лагера.

Nerealen stvol

  • Кемп Малантай – кемп Куала Путе (Kuala Puteh) 8 часа

Отсечката се нарича още Двадесет и осемте хълма. Този ден се прехвърля планината Гунунг Раджа (Gunung Raja), чието било се спуска и изкачва оформяйки 28 възвишения. Преходът е средно труден и уморителен.

От кемп Малантай се пресича поточето и се върви десетина минути от левия бряг, след което пътеката се връща от дясната страна и започва изкачването. На около 5-6 часа се намира междинния лагер – кемп Тенга (Tenga), на който има и изворна вода. По преценка може да се лагерува и тук. Гората е суха и лесно се пали огън. От кемп Тенга до върха е 1-1:30 часа. Следва спускане до кемп Путе (Pute) разположен на река Сунгай Тахан Sungai Tahan), около 1 час

Gigantsko dyrvo

 

  • Кемп Куала Путе – кемп Куала Теку (Kuala Teku) 6 часа

В тази отсечка река Сунгай Тахан трябва да се пресече седем пъти. Нивото на реката е до кръста на места и дъното е покрито с хлъзгави камъни, течението е сравнително силно. Използвайте тояга за пресичаниятя! При проливни дъждове нивото й може да се вдигне опасно много и това да бъде живото-застрашаващо. (1974 година нивото се е вдигнало със 70 метра!!!)

Първото пресичане е от кемп Куала Путе към отсрещния бряг. След 10-20 минути реката отново се пресича и пътеката се връща от дясно. Оглеждайте се за въжета, маркировка, натрупани камъни или друг знак, който да оказва къде точно е пътеката отсреща. Като цяло маркировката в тази отсечка е много лоша.

Следва дълъг преход само от дясната страна на реката, 3-4 часа. Пресичания 3, 4, 5, 6 са почти едно до друго. След третото се върви почти десет минути на левия бряг и пътеката отново се връща от дясно. Скоро след това се достига до пресичане номер 5 (не следвайте малка зашумена пътека продължаваща нагоре, а пресечете). След 200-300 метра е пресичане номер 6, на което има опънато въже през реката. Пътеката продължава от десния бряг още близо час и се достига до финалното седмо пресичане. Тук реката е разделена на два ръкава, които се вливат в едно. Пресичането е всъщност на десния ръкав, така че оставаме от дясната страна на реката. Веднага след това е кемп Теку.

!Внимание! Картата, която се дава от офиса е грешна по отношение на пресичанията, тъй като са направени нови пътеки и две от пресичанията вече ги няма.

Rekata

 

  • Кемп Теку – кемп Пангкин (Pangkin) 7 часа

Кемп Теку е последния кемп на река преди голямото изкачване към върха. Вземете си последна баня и напълнете по минимум 2 литра вода на човек, между двата лагера няма вода. Малко след лагера пътеката се разделя на две – към водопад (маркировка АТ) и към върха (GT) на ляво. Следвайте лявата пътека. Изкачването е стръмно, трудно и крайно изтощително. Гората оредява. В стръмните отсечки има въжета спомагащи изкачването. Най-тежък е последния един час преди лагера, с почти отвесни камъни и стръмни наклони от двете страни на тясното било.

На 10 метра от лагера има изворче с жълтеникаво-червена вода. Няма проблем да се пие. Напълнете бутилките до горе.

Nagore po vyjetata

 

  • Кемп Пангкин – връх Гунун Тахан 10 часа

Най-тежка и трудна отсечка от целия преход. Натоварването е огромно. От връх Пангкин следва изкачване към връх Танга (Tangga) – стръмно, основно по въжета. На върха има лагер, без вода.

От връх Танга до връх Рескит (Reskit) отсечката е екстремно трудна. За улеснение на туристите са поставени алуминиеви стълби (над 6 на брой). На върха отново има кемп, без вода. Следва щурмуване на връх Гедон (Gedon), огромен, почти отвесен наклон извежда на широко плато със сухи клекове. Най-тежката част е премината. Скоро се достига до кемп Паданг. Евентуално може да се превари вода от някоя локва. Кемпа е в нивото на ниския слой облаци и има голяма кондензация и задържане на вода между камъните.

След още 30-40 минути се достига до нещо като опционален лагер преди финалното спускане и изкачване към върха. Спускането  е през ниска, обрасла с мъхове влажна гора и изключително тинеста почва. Финалното изкачване е към час и половина. Технически е лесно и наклонът не е твърде стръмен. На връх Гунунг Тахан (2187 м) има лагер, но не и вода. Може да се вземе вода от големите локви непосредствено под върха. Нощно време температурите са ниски.

Gledka ot gore

Pod vyrha

  • Връх Гунунг Тахан – Куала Джурам 31 км

Разстоянието може да се вземе за два дена, на ден по 6-8 часа вървене. Слизането е стръмно, но не технично. Значително по-лесно е от изкачването. На първия ден се върви през тинест, влажен регион. По маршрута има множество лагери, чиста вода и маркировката е много по-добра от тази от другата страна.

Gunung Tahan

Гунунг Тахан – връх Ботак (Botak) – 2 км, около 40 минути

В кемпа има чиста изворна вода.

Връх Ботак – кемп Бонзай (Bongai) – 3 км

Кемп Бонзай – кемп Белумут (Belumut) – 5,5 км

Кемп Белумут – кемп Кобанг (Kobang) – 1,5 км

Кемп Кобанг – кемп Перматанг (Permatang) – 3,5 км

Кемп Перматанг – кемп Кор (Kor) – 2,5 км

Кемп Кор – кемп Лата Луис (Lata Luis) – 2,5 км

Кемп Лата Луис – кемп Куала Луис – 6 км

Кемп Куала Луис – кемп Куала Джурам (Juram) – 5 км

В Куала Джурам има обширна база с общежитие, бани, тоалетни. Реката е защитена зона за малайзийския махсийр (mahseer) и риболова не е позволен. Куала Джурам е свързан с асфалтов път със Сунгай Релау, офиса на парка. По пътя могат да минават само оторизирани коли на парка и няма никакъв трафик. Разстоянието е 13 км. Заради огромните изкачвания и слизания са необходими 4-5 часа за да се извърви. Другият вариант е да се обадите в офиса в Сунгай Релау и да поръчате кола.

Около офиса на парка няма село или магазин. Най-близкото градчето е Мерапо (Merapoh) на 10-15 км.

Znak slonove

Приятен преход!!!

Можете да прочете нашето лично приключение в парка тук : Осем дни в джунглата

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s