Русия – Южен Сибир

Русия – Южен Сибир
Статистика на пътуването и съвети

Престой: 23 дни (03.07. – 25.07.2018 г.)

Изминати километри: 3300 от Република Бурятия до Новосибирск и границата с Казахстан

Бюджет: 254 лв.

Любими места:

  1. Езеро Байкал, бурятска страна и по специално плажовете около с. Нови Енхалук
  2. Традиционни дървени къщи и стари центрове на гр. Улан Уде и гр. Иркутск
  3. Православни църкви в гр.Иркутск
  4. Старообряднически села в република Бурятия
На езерото Байкал
Сибирска страобредна къща
Казанската катедрала в Иркутс

Паметна случка: Оцеляване в дъждовната тайга, заобиколени от мечки и кърлежи, които пренасят енцефалит, като един в крайна сметка наистина ни се забива.

Три запаметяващи се образа:
Хиляди километри безкрайна тайга и полета с лилав Иван чай;
Неделна литургия и десетки жени с шарени забрадки и дълги поли;
Бабушки и деца приличащи на славянски елфи, продаващи малини и диви ягоди на пътя, докато покрай тях се тътрузят антични КАМАЗ-и, УАЗ-ки, Волги, Москвичи и Лади;

Поле с Иван чай

Любимо усещане:
Теологични, политико-социални и философски разговори с руски дисиденти, художници и учени на чаша чай и паница гречка в разпадащи се, претрупани с вещи квартири.

Информация за пътуващи по екстремни начини:
Автостоп
Пътищата в Русия като цяло са добри, особено федералните, тоест главните артерии. В Сибир извън федералния път често няма асфалт и движението е много слабо. По федералните пътища минават много коли и камиони, като колите обикновено са за къси разстояния (максимално до 200 км.), а камионите пътуват по 600-1000 км., някои даже по няколко хиляди километра. Камионите не обичат да вземат по двама пътника, защото по закон им е позволено да возят само по един, но малките камиончета имат по две места и качват двама безпроблемно. Всъщност ни взимаха повече камиони (60%). Също така по-големият процент (пак около 60%) от хората, които ни взимаха не бяха етнически руснаци, а от всякакви други народности (чеченци, дагестанци, арменци, буряти … въобще хора от бившите републики).

Федералният път между Иркустк и Красноярск

В Русия е пълно със стопаджии и пътешественици, всеки знае какво е това и няма нужда да се уточнява, че се качвате без пари. Според нашата оценка, стопът тук сравнен с азиатските държави не е особено добър, макар да върви! По скалата от 1 до 5 (1-лош, 5-идеален) Сибир получава 2+, тоест клонящ към леко изнервящ.

Средно време за чакане 30-40 минути. Най-често чакахме под половин час. В няколко случая над час, час и половина. А един път на главния път, на идеално място за спиране отвисяхме 4 часа!!! В някои случаи, но не твърде чести, се случваше да чакаме даже само по 10-15 минути.

Разстояние на ден: Въпреки чакането често се намират превозни средства за дълги разстояния. Ако се стопира от сутринта няма проблем да се минават между 600 и 800 км. на ден по федералните пътища. Според всички наши руски приятели стопаджии стопът в Русия е идеален, но може би ние сме твърде разглезени от Азия, свикнали да чакаме по максимум 10-15 минути, го оценяваме като леко тягостен и натоварващ. А може просто да сме изглеждали твърде странни и съмнителни субекти, мургавки и Цветин брадясал, за това руснаците да са били резервирани към нас и да не са ни спирали … Така или иначе си отдъхнахме веднага, след като влязохме обратно в Азия 🙂

На стоп

Спане
Изключително лесно е да се намери място за палатка в безкрайната тайга. Далеч от големите градове спането е абсолютно безопасно, като се изключат мечките и кърлежите, пренасящи енцефалит. В градовете намирането на каучсърфинг хост също е страшно лесно. Като цяло свободното бивакуване не е никакъв проблем. В Русия, противно на широко разпространеното мнение, никога не се чувствахме в каквато и да е опасност. Пътува се приятно и без напрежение.

Лагер на езерото Байкал

Храна
Има навсякъде добре заредени с всичко възможно, страшно евтини супермаркети и магазини. За вегетарианците няма никакви проблеми – хляб, буркани с лютеници, сирена, млечни продукти … В Русия почти не сме си готвили. Крайпътните ресторантчета и заведения също са евтини. Но там вегетарианските опции са само картофено пюре, салата, гречка и пирожки. Чешмяната вода навсякъде е питейна и хубава.

Цялостно впечатление от страната:
Нямахме големи очаквания за Русия, но се оказа че има много интересни места и хора. Изобщо не е опасно и е пълно с малко познати култури, суб-култури, малцинства, много начетени и любознателни хора и огромни пространства дива природа. С удоволствие бихме се върнали за още приключения !!!

Недостатъци:
Суров климат и кратко лято с не много горещи, безоблачни дни. Относително дълго време за чакане на стоп. Опасност от мечки (ние всъщност много искахме да ги зърнем поне) и кърлежи през лятото.

Предимства:
Запазени хиляди километри дива природа. Могат да се изминават по 600-800 км. на ден на стоп. Интересни събеседници и ерудирани хора, съобщества от екстремни пътешественици и ентусиасти, приветливи и много отворени към чужденци. Евтина, вкусна храна.

Филмография/библиография
Документален филм на В.Херцог „An year in the taiga“
Документален филм за ненетите

Полезни сайтове и апликации:

  • Карти с пълна информация за градски транспорт и забележителности на руските градове: 2GIS (Google app)
  • Автосотпаджийско общество за съвети и други полезна информация: АВП (Академия за волни пътешествия) сайт и VK акаунт
  • Блог на Антон Кротов (на руски език)
  • „Дом для всех“ (проекти) в VK ( VK – руският еквивалент на фейсбук, В Контакте)
  • Offline maps – Soviet Military Topo Maps, подробни трекинг маршрути из Русия и бившите републики (Google app)