Израел и Палестина – съвети и статистика на пътуването

Туристическа информация и съвети: Израел и Палестина

Престой: 21 дена (21.11. – 12.12.2019 г.)

Изминати километри: 960 км., от които 80 пеш, останалите на автостоп

Бюджет: 520 лв. за трима, за три седмици

Любими места:

 1. Йерусалим – градът на мира
  Особено впечатляващи са Божи гроб (Holy sepulcher) в християнския квартал, Стената на плача (Western wall) и Скалния купол (Dome of the rock), катедралата Св. Яков (St. James cathedral) в арменския квартал, гробът на Дева Мария (Tomb of Virgin Mary) до Гетсиманската градина.
 2. Мъртво море и Юдейската пустиня
  При курортите Ейн Бокек (Ein Bokek) и Неве Зохар (Neve Zohar) в южната част на Мъртво море човек може да се изкъпе свободно, без да плаща достъп до плаж. Преходите между Мъртво море и планините около него са неземно красиви.
 3. Уади Келт (Wadi Quelt) в Палестина
  Бедуински оазис в Палестина, в средата на който се намира манастирът „Св. Георги Хозевит“, отшелническа обител. За посещения е отворен всеки ден до 14 ч. Може да се направи преход от Алон или Мицпе Йерихо (Alon\Mitspe Yeriho) през манастира до град Йерихон (Jericho), който е 10 км, следвайки каньона. Преходът трае около 3 часа. Невероятно красиво и екзотично!
 4. Йерихон (Jericho) в Палестина
  Древен град с ориенталска атмосфера. Има интересни места:
 • Планината на изкушенията (Mount of Temptation) , където Христос постил в молитва 40 дена и бил изкушен от дявола. Скалният православен манастир на мястото на изкушението е уникален. Отворен е всеки ден до 16 ч.
 • Река Йордан (Jordan river) и мястото на кръщението на Христос (Kasr al Yashud). Тук човек може да се изкъпе в реката, сред палми и тръстики. Отсрещният бряг на реката е държавата Йордания.
 • Манастир „Св. Герасим“ (St. Gerasimos monastery) в пустинята
 • Гръцка православна църква „Домът на митаря Закхей“ в центъра на града. Тук Христос срещнал митаря Закхей и отишъл в дома му. В двора се пази дървото, на което човекът бил се качил да види Христос насред множеството.

6. Пустинен манастир Мар Саба (St. Sabbas monastery) в Палестина
Уникален манастир и скален град от византийско време.
!!! Сряда и петък затворен за посетители. Жени не се допускат !!!

7. Витлеем (Betlehem) Палестина
Базиликата на Рождеството (Church of the Nativity), където Христос се е родил. Улиците на стария град са красива плетеница.

8. Галилея – родната земя на Христос. Намира се в Северен Израел

 • Назарет, родният град на Христос – православна и католическа базилики
 • Галилейско езеро (- 214 м. под морското равнище); Табга (Tabgha) – мястото на чудото с нахранването на 5 хиляден народ с две риби и пет хляба; Капернаум (Capernaum) – руини от синагогата и къщата на св. Петър, където живеел и Христос; Хълмът на Блаженствата (Mount of Beatitudes) – красива католическа църква сред банани и палми. Навсякъде около езерото може да се бивакува и е много красиво.

9. Наблус (Nablus), типичен палестински град в Самария (Палестина)
Старият град е уникален. Над града се издига връх Геразим (mt.Gerazim), най-свещеното място на самаряните, изповядващи близка до юдаизма религия.

Паметна случка:

Да се докоснеш до каменното ложе, от което е възкръснал Христос, намиращо се в монументалния комплекс на Божи гроб, Йерусалим, докато наоколо се молят етиопски християни, копти, арменци, католици и всевъзможни странни поклонници.

Три запаметяващи се образа:

 • Ултра ортодоксални евреи с дълги бакенбарди на букли и цилиндри, които се клатят ожесточено напред-назад в молитва пред Стената на плача.
 • Финикови палми и цветни градини из полупустинните земи на Галилея и Юдея.
 • Стотици кръстещи се и кланящи се поклонници, тръгнали по стъпките на Христос.
Стената на плача

Любимо усещане:

Да се събуждаш в оазиси насред пустинята, до отшелнически манастири и самият ти да се превърнеш в поклонник.

Информация за пътуващи в страната

 1. Визи и граници

Гражданите на ЕС са безвизови за тримесечен престой в Израел. На летището или на сухоземна граница се получава стикер, който не се залепва в паспорта и служи вместо печат. Това е за да се избегнат усложненията при евентуално последващо влизане в мюсюлмански държави. Голяма част от тях не допускат хора с израелски печати в паспортите си. На излизане също получавате изходно стикерче.

С израелския стикер свободно можете да посещавате всички части на Палестина в т.нар. Западен бряг (West bank). Ивицата Газа не е достъпна за туристи. Ситуацията с Палестина/Западен бряг е особена. Въпреки, че се признава от по-голяма част от международната общност като отделна държава, де факто е изцяло под контрола на Израел. Израелските магистрали и пътища я пресичат. Има еврейски селища. Израелските граждани свободно се движат навсякъде, с изключение на някои места където рискът за живота им е повишен.

Ние влязохме в Палестина от север – град Бет Ше`ан, и никой изобщо не спря колата ни. На излизане от Витлеем израелските военни ни провериха документите и багажа, но без да задават въпроси. Излязохме пеш, без кола.

На кацане на летище Бен Гурион в Тел Авив контролът е сравнително строг. Искаха ни билет за излизане, както и резервация за хотел. Имахме фиктивна резервация за полет Египет – България, която свърши работа. Също така ни разпитаха за плановете ни. Но в крайна сметка всичко мина безпроблемно.

Внимание! На излизане от страната през земна граница се заплаща изходна такса 102 шекела (~ 30 $), като ако се заплати в шекели излиза по-изгодно.

Граници

 • Границата с Йордания е отворена. Има три гранични пункта (Шейх Хюсеин, Аленби и Ейлат). В случай, че минете през най-южният при Ейлат, йорданците не изискват виза. И от Йордания към Израел също беше безпроблемно за нас.
 • Границата с Египет е отворена на един граничен пункт, при Ейлат. Преминаването от Израел към Египет е лесно.
 • Границите със Сирия и Ливан са затворени.

2. Стандарт и цени

Стандартът в Израел е изключително висок. Цените са по-високи от тези в повечето западноевропейски страни. Цените в Палестина обаче са много по-ниски. Ние използвахме да се запасяваме с храна от там. Най-евтино излиза пазаруването от големи супермаркети.

Примерни цени от магазин:
хляб 10-15 шекела / 5-7,50 лв.
кафе 100 гр. смляно 10 шекела / 5 лв.


зеленчуци: карфиол 13 шек. / 6,50 лв.; тиквички килограм 15 шек. / 7,50 лв.; домати кг. 5-10 шек. / 2,50-5 лв.; патладжан кг. 8-12 шек. / 4-6 лв.; лук, картофи кг. 3-4 шек. / 1,50-2 лв.


цигари кутия 25-30 шек. / 12,50-15 лв.
тахан 750 гр. 8-10 шек. / 4-5 лв.
хумус 750 гр. 12 шек. / 6 лв.
зехтин 30 шек. / 15 лв.
бисквити, сладки кутия 10-20 шек. / 5-10 лв.
плодове: мандарини, портокали кг. 6 шек. / 3 лв.; банани кг. 8 шек. / 4 лв.

Примерни цени в кафене (Израел):
кафе, чай 10 шек. / 5 лв.
вегетарианска храна порция- минимум 20-30 шек. / 10-15 лв.

 1. Спане и палатка

Хотелите и хостелите в Израел са изключително скъпи. В Палестина се намират и по-евтини опции.

Спането на палатка е разрешено навсякъде и никой не идва да те безпокои. Също така е напълно безопасно. Ето и някои подходящи места за къмпингуване в градове:

 • Назарет – гора Зипори (Zippori forest)
 • Йерусалим – Йерусалимска гора (Jerusalem forest) и Кедронска долина (Kedron valley) извън Лъвски порти (exit Lion gate)
 • Ейлат – парк Холандия (Holland park)

4. Транспорт и автостоп

Градския и междуградския транспорт са много скъпи. Придвижването на автостоп не само, че е позволено, но се практикува и от много местни. Добри места за стопиране се считат автобусните спирки по шосетата и магистралите. Средно време за чакане: 10-20 минути. Един единствен път ни се наложи да чакаме цял час преди да ни качат. Често те взимат и сами жени. Ние бяхме трима, с големи раници и винаги ни качваха доста бързо.
По скалата от 1 (ужасен) до 5 (перфектен) стоп Израел получава 4.

В градовете е необходима карта за градски транспорт (струва 5,90 шекела / 3,50 лв.). Може да се закупи и зареди от всяка будка. На нас ни я продаде шофьорът на автобуса. За всеки човек трябва да има отделна карта. Без значение от разстоянието вътре в града тарифата е 5 шек. / 2, 50 лв.

Евреин на стоп
 1. Храна и напитки

Като вегетарианци оцелявахме основно на хляб, хумус, маслини и салата от домати и краставици. Най-евтиният плод бяха мандарините. Както вече споменах стратегията ни беше да се запасяваме с храна от Палестина (Йерихон, Витлеем) и да не купуваме почти нищо от Израел.

Не успяхме да пробваме традиционна кухня, но забелязахме, че навсякъде продават „шауарма“ (шишове с месо), сандвичи фалафел и сок от нар.

В Палестина пробвахме „канафе“ (запечен кашкавал с коричка от твърда пшеница и захарен сироп), невероятно вкусни баклави с пълнежи от крем и страхотни фалафелчета.

Традиционната напитка е черен чай, който се пие с доста захар. Кафето също е много разпространено, без захар и мляко.

Канафе – традиционно сладко

Общи впечатления от страната:

Впечатленията ни от Израел и от Палестина са като от две съвсем различни държави. Израел ни хареса ужасно много. За първи път ни се даде възможност да надникнем в живота на изключително интересни религиозни общности, като на ултра ортодоксалните евреи например. Природата е много красива и средиземноморска. Липсват строги правила срещу номади-пътешественици каквито често има в Европа. Като цяло хората са невероятно мили и услужливи.

Йерусалим, като център на Аврамовите религии (юдаизъм, християнство, ислям) в религиозно отношение е един от най-интересните градове на Земята.

Палестина също много ни допадна. Обстановката е силно ориенталска, близкоизточна. Хората са страшно гостоприемни и е пълно с уникални древно християнски пустинни манастири.

Негативи:

 • твърде високи цени и стандарт;
 • военно-политически усложнения около Западния бряг и Газа;

Позитиви:

 • красива природа, уникални природни формации (Мъртво море и Юдейската пустиня);
 • много мили, услужливи хора;
 • добър автостоп;
 • свободно лагеруване навсякъде;
 • усещане за спокойствие;
Скален купол, Йерусалим