Бюджет за Папуа Нова Гвинея (ПНГ)

zaplashitelni-lica

Ако пътувате като обикновен турист или като бекпекър, ПНГ ще ви излезе повече от солено. Това е едно от най-скъпите страни в отношение цена/качество, която можете да посетите в света. Ако обаче сте пълен екстремист и се отдадете на непознатото, ПНГ ще ви предложи уникални възможности и почти никакви разходи. Ние изкарахме там близо два месеца, по-точно 57 дена, пътувайки почти през цялото време.

Ето и отчета за експедицията ни:

Транспорт:

Безспорно транспортът е най-големия разход, които имахме и то заради липсата на пътища и коли и необходимостта от пътуване с лодки и кораби. В по-голямата част от случаите обаче съумявахме да стопираме или да убеждаваме лодкарите да ни взимат двамата на цена за един човек.

Похарчени общо: 1 296 кина (около 700 лв) за двама човека, от които 330 кина (около 170 лв) за две моторни лодки (от Ванимо до Айтапе и от Ангорам до Богиа по река Сепик); 116 кина (60 лв) за маршрутки и PMV-та; 850 кина (430 лв) за кораб от Лей до остров Буганвил.

Храна:  

В ПНГ нито веднъж не сме яли в ресторант и поради почти пълната липса на храна по улиците, както и това, че най-често ядяхме с други хора или си готвехме, разходите ни бяха занижени. Стоковата храна е значително по-скъпа от тази в повечето азиатски страни, но пък местните пазари за плодове и зеленчуци са много евтини.

Похарчени общо: 370 кина ( около 190 лв) за двамата за месеца.

Други:

В ПНГ нито веднъж не ползвахме платен интернет. Също така не закупихме никакви сувенири, карти, книги и други подобни неща. Почти всичко, което се предлагаше по магазините беше извън бюджета ни, така че просто не купувахме нищо. Малки разходи имахме за СИМ карта, ваучери, йод и превързочни материали, санитарни принадлежности (сапуни, шампоани и др.) и един чадър.

Похарчени общо: 120 кина (около 60 лв)

Спане: 0 кина

Винаги спяхме в домовете на хората или бивахме приютявани в католическите мисии. В един град имахме и хост от couchsurfing.com

 

Общо изхарчени: 1786 кина (около 900 лв)

Средно на месец на човек за абсолютно всичко ни излезе около 220 лв.

В ПНГ в бюджета ни се появи и една нова, уникална графа – приходи. Огромна част от хората, с които контактувахме ни предлагаха пари, които в повечето случаи успявахме да откажем, но няколко от благодетелите ни бяха непреклонни. Общата стойност на подарени пари възлиза на 760 кина или близо 400 лв!!! Такова нещо не ни се беше случвало в нито една друга държава. Тези дарения, на практика включени в сметката правят единия от двата месеца прекарани там изцяло обезпечен от благодетелите ни в страната, за което изказваме хиляди благодарности. Благодарим ви от сърце!