Половин година из Индия. Впечатления след шест месеца на стоп

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Златния храм Амритсар, Индия

Почти всички хора, които познавам, някога са имали (или имат) мечта да видят Индия. Защо точно Индия – пренаселена, гореща, на места ужасно мръсна, шумна, пълна с просяци страна? Може би просто всеки смътно се догажда, че досегът с Индия е живото-променящ и тя носи чудеса, каквито тайно се надяваме наистина да съществуват в живота.

Тази страна побира седемте кръга на ада, земния живот, чистилището и седемте рая в едно време и пространство. Сетивата се стимулират до крайност. Всички противоположности се събират в Индия.

Живот непроменен от хиляди години, древни вярвания, аскети и духовници, трансцендентални учения и йоги съжителстват с ултра модерни баровци, молове, консуматори и разгул. Вегетарианци, хранещи се с листа, неприемащи готвена храна на едно място с месоядни, чревоугодници и американски тип затлъстели богаташи.

Просяци, хора без крайници, прокажени и ужас, какъвто европееца дори не е сънувал, че съществува, заедно със заможни господари, храмове, които получават дарения във формата на златни съдове, луксозни ресторанти и нечувани богатства.

Хиндуисти, мюсюлмани, християни, будисти, сикхи, джайнисти, евреи и атеисти съжителстват често дори в един и същи град или под един и същи покрив.

Стилове на живот и хора от всички възможни религии, манталитети и социално положение, съществуват мирно на едно и също място с боклуци, плъхове, прасета, крави, трупове, плуващи в реката, заедно с авенюта и красиви паркове и подредени кварталчета.

Невъзможен шум и прахоляк, заедно с необятна хималайска чистота и тишина. Тълпи от хора и километри безлюдни пустини и планини. Пясъци и джунгли, острови, океани, огромни реки, седемхилядници, сняг, жега, суша, наводнения – тук за броени часове можеш да се озовеш на коренно различно място. Разнообразието е неописуемо. Индия не може да се опише – тя трябва да се изживее.

Истински чудеса и ирационализъм в апогея си. Или ще избягате ужасени или ще се влюбите доживотно. Място за критики и негодувания няма – това е Индия с цялата си магичност.

Усещанията, които имахме, най-грубо могат да се опишат като умиротворение и радост. Дори в най-голямата лудница, пред задушаване, нервен срив и оглушаване, оставахме весело захилени и безгрижни.

Индия променя хората и стереотипите им. Не си спомням нито един ден, в който да съм била нещастна от това, че сме в тази страна. Шест месеца минаха неусетно и адски интересно и изобщо не ни стигнаха да разгледаме дори и една трета от страната.

Изпитвам голям любов към Индия и я възприемам като място, където сякаш винаги сме живели. Пътищата най-вероятно отново ще ни отведат там.

 

30 Ноември

Мандалей, Бирма

You may also like...

Leave a Reply