Вади Рум

Туристическа информация и съвети за пътуващи: Йордания

Престой: 8 дена (12.12. – 19.12.2019 г.)

Изминати километри: 350 км., от които 40 км пеша

Бюджет: 134 лв. за трима, за седмица

Любими  места:

1. Пустинята Вади Рум (Wadi Rum)

Пустинята се намира в южната част на Йордания и е в списъка на ЮНЕСКО заради природните си богатства. Има уникален червен пясък и скални образувания. 7 км. преди село Вади Рум има бариера, където се плаща такса 5 динара (12,50 лв.). Но ако се влезе през което и да е друго село в региона не ви таксуват. Местните предлагат турове с джип из пустинята и спане в бедуински лагер (40-80 лв. нощувка, с включена храна). Ходенето свободно из пустинята е разрешено и реално човек може да си направи преход и да спи, където си поиска на палатка.

Ние направихме преход от село Вади Рум до село Тътън (Wadi Rum – Tutun), 30 км. Беше невероятно красиво. Внимание  – по пътя няма вода! Вода може да се вземе от някой лагер в първите 15 км., ако евентуално ви свърши. Границата със Саудитска Арабия е наблизо и трябва да се внимава да не се отклоните от маршрута. Подходящ сезон за преходи е ноември – март. През нощта става много студено (4-5 С).

Вади Рум

2. Петра, Вади Муса (Petra, Wadi Mousa)

Петра е най-голямата забележителност на Йордания, но е скъпо платена. Входът е 125 лв. (50 динара) на човек. Трябва да се предвиди цял ден за обиколки, тъй като площта на скалния град е доста голяма. Може да се върви поне 10 км. в едната посока на каньона. Проникването без да се плаща входна такса е доста сложно, защото местните бедуини дебнат от всякъде. Ако човек се опитва, трябва да е задължително посред нощ и да чака изгрева скрит в някоя пещера, докато плъзнат хилядите туристи. От другата страна – каньонът на Малка Петра (Little Petra) откъм село Ал Бейда (Al Bayda) е безплатен. Като алтернатива на голямата Петра, също е много красив.

Внимание! През лятото температурите са много високи – над 40 С.

Малка Петра

Други забележителности, които ние обаче не успяхме да посетим, са:

Горещи извори Ма`Ин на Мъртво море;

– град Мадаба със старинните си църкви;

Паметна случка: Да прекосиш пустинята Вади Рум пеш през червените ѝ пясъци, като по погрешка почти влезеш нелегално в Саудитска Арабия. 🙂

През пясъците на Вади Рум

Три запаметяващи се образа:

* Бедуини с червени палестински кърпи и запасани ножове, които пият кафе с кардамон от “аладински” джезвета, седнали на пустинния пясък около огъня.

* Нереални, внушителни планински пустини из цялата страна.

* Горещ черен чай с билката “марамия”, сервирана ни от всеки непознат с искрено гостоприемство.

Време за чай

Любимо усещане: Да си сам с бедуините насред арабските пустини, в черните им брезентови палатки.

Брезентов палатков лагер

Информация за пътуващи в страната

1. Визи и граници:

Wizz Air  от около година пусна полети София – Акаба (Южна Йордания) за по 20-50 лв. Ако човек пристига и си заминава от Акаба (Aqaba) не му е нужна виза.

Сухоземни граници:

С Израел: Има три пункта с различни пропусквателни режими (към 12.2019 г.)

Ако човек преминава най-южната граница Ейлат (Итцхак Рабин) – Акаба (Вади Араба пункт) не му е нужна виза за Йордания. При престой от над 3 дена в страната, няма нужда да се плаща изходна такса, ако излезе пак през същата граница. Под 3 дена престой се заплащат 10 динара (25 лв.) + митнически такси.

Границата Йерусалим/Йерихон към Аман е отворена, но там се изисква да имаш виза, предварително извадена от йорданско посолство.

Най-северната от Назарет (Nazareth) към Ирбид (Irbid) е отворена за туристи, но също се изисква да имаш предварително извадена от посолство виза.

– Със Саудитска Арабия: Границата при Акаба е отворена и по най-нова (12.2019 г.) информация за бг граждани няма виза за Саудитска Арабия.

– Със Сирия и Ирак: Дочухме, че границите са отворени, но преминаването на туристи е проблематично. Нямаме информация за преминали пътешественици (пак към дадения период).

2. Стандарт и цени:

От арабските държави в Близкия Изток и Магреба (Северна Африка) Йордания се води за най-развитата държава. Стандартът е сравнително висок. Цените са подобни на тези в България, като някои неща са по-евтини (например зеленчуците). Инфраструктурата е добра. Забележителностите са сравнително скъпи.

Примерни цени:

* храна от супермаркет: тахан 1 динар (2,50 лв.); халва 1-2 динара (2,50 – 5 лв.); хляб 1 кг. 0,5 динара (1,25 лв.); кафе 100 гр. 0,6-1 динара (1,40-2,50 лв.); домати 1 кг. 0,3 д (0,75 лв.); патладжани 1 кг. 0,6 д (1,50 лв.); мандарини 1 кг. 0,5 д (1, 25 лв.); кутия цигари 1,75-2,20 д (4,50-5,60 лв.)

* цени в ресторант: вегетариански яденета 3-5 динара (7,50-12 лв. порцията); с меса 8-15 динара (20-45 лв.); кафе и чай 0,5-1 динара (1,25-2,50 лв.)

* транспорт: за около 100 км. 3 динара (7,50 лв.); автобус Акаба – Вади Рум 3 динара (7,50 лв.)

По пазарите и в малките магазинчета препоръчваме първо да се информирате от цените в големите супермаркети, където са написани, за да знаете какви са наистина. Повечето търговци не лъжат, но имат склонност да закръглят всичко, което е под 1 динар нагоре. Такситата и маршрутките лъжат главоломно, както им падне.

3. Спане и палатка:

Спането на палатка е разрешено навсякъде, с изключение на някои централни плажове в Акаба или на Мъртво море. Никой не идва да досажда или говори с теб. Хората са гостоприемни и е напълно безопасно да се спи навън. На два пъти ни каниха да спим с нашата си палатка безплатно на територии на туристически бедуински лагери в пустинята. Тъй като не е населено и навсякъде има пустиня и планини си намирахме лесно места за биваци.

Хотелите и хостелите започват от 10 динара (25 лв.) нагоре за нощувка на човек.

Палатката в бедуински лагер

4. Транспорт и автостоп:

Автостопът е изключително лесен, със средно време за чакане 5 минути на главни пътища. Около туристическите места (Петра, Акаба) има много таксита, които те спират и предлагат услугите си. Важно е да се различават от обикновените коли. Автомобилите в туристическия бизнес имат зелен регистрационен номер! Хората, които не са таксита с радост качват стопаджии без заплащане. Автостопът в Йордания по скалата от 1 (ужасяващ) до 5 (перфектен) получава от нас 5.

Автобусите и маршрутките не са твърде скъпи. Градски транспорт – 0,25 динара (0,75 лв.). Междуградски – за 100 км. около 3 динара (7,50 лв.).

Внимание! На границата Ейлат – Акаба чакат таксита, които твърдят, че курсът до града е 11 динара (27 лв.) за 10 км., тъй като нямало градски транспорт, пък вървенето пеша било забранено. Затова първите два километра е много трудно да се измъкнеш от обирджийските им трикове.

Типично селище в региона на Петра

5. Храна и напитки:

Навсякъде се продават баклави, сладки и прясно изпечен хляб. За вегетарианците има хумус и всякакви плодове и зеленчуци на прилични цени. Йорданската халва е невероятна. Фурмите – огромни, меки и месести също са уникални. Има и много видове сирена, кисело мляко, кашкавал (думата кашкавал и тука е абсолютно същата).

Интересна местна подправка, която се използва постоянно е “затр” (зелена мащерка).

От напитките препоръчваме черен чай с “марамия” (вид билка) и традиционно турско кафе или арабско на пясък, което е силно и се пие със смлян вътре кардамон.

Питейната вода на повечето места не е добра. Но в джамиите винаги има машина за филтрирана вода, от която може да си пълните бутилките. Такива машини понякога има и по самите улици и са безплатни.

Главната джамия на Акаба

6. Общи впечатления от страната:

Йордания страшно ни хареса и с удоволствие бихме се върнали отново. През цялото време се чувствахме много щастливи. Нямахме никакви проблеми с нищо, освен с митничарите на границата, които искаха да ни конфискуват бинокъла.

Пустинята е убийствено красива. Бедуините все още водят традиционен начин на живот и е лесно да отидеш да поживееш сред тях.

Негативи: Настоятелните таксиджии на границата Вади Араба при Акаба, на която могат да злоупотребят легално с пристигащите, като ги лъжат безскрупулно, че няма по какъв друг начин да напуснат граничната зона; Скъпи цени за забележителности; Големи температурни амплитуди през зимния сезон, с много ниски нощни температури.

Позитиви: Уникална пустинна красота; Страшно мили и гостоприемни хора; Лесен автостоп и бивакуване; Ориенталска, екзотична култура в много автентичен вид; Безопасно и спокойно;  

Бедуин в пустинята

Нашите пътеписи от Йордания можете да прочетете ТУК.

Книгите “Палецът на свободата” и “Пътеводител за омагьосани земи” за дългото ни четиригодишно прекосяване на цяла Азия по земя можете да разгледате и поръчате ТУК.