Област Кахети

Престой: 29 дена (10 – 11.2018 г.)

Бюджет: 273 лв.

Изминати километри: 1500 км. на автостоп около цялата страна

Любими места:

1. Скален манастирски комплекс Давид Гареджи и манастир Додо Гареджи на скали до границата с Азербайджан, с пещерните си ранно християнски стенописи и аскетични монашески общности.

Давид Гареджа

2. Суровите масиви на Кавказ в граничния регион Казбеги, с уникалните си кавказки селца и църквата “Св. Троица” под връх Казбег.

Света Троица под връх Казбег

3. Скален средновековен град Вардзия, с тайни тунели и стотици пещери + масивната крепост Кертвиси на 16 км. от Вардзия.

Скален пещерен град Вардзия
Крепост Кертвиси

4. Старият град на Тбилиси с антични, монументални църкви и съседното градче Мцхета, духовната столица на Грузия, с десетки действащи манастири в околностите, както и най-старата и свята църква в страната “Светицховели”.

“Светицховели” в Мцхета

5. Стълбът “Катски”, на чийто връх живее единственият монах стилит/стълпник за последните 600 години.

Стълб Катски

6. Област Кахети – винарският регион на Грузия, със стотици фамилни изби; Огромната катедрала “Алаверди”, замака “Греми” и романтичното градче Сигнаги.

Замък Греми

Паметна случка: На стоп из Кавказ с австралийски евреин, каращ запорожец, писател, учител по английски и бъдещ плантатор на марихуана, който ни кани да преспим в къщата му.

Три запаметяващи се образа:

– Продълговат хляб “шоти”, прясно изпечен от пещта и дълги тостове с червено вино;

– Вдовици с черни одежди и забрадки, продаващи солен кисел сос от джанки “тремале” в бутилки, на сергийки по пътя;

– Дългобради, горди мъже, тържествено прекръствайки се всеки път щом зърнат църква;

Любимо усещане: Православният дух в цялата култура и хилядите старинни църкви, запазил се по едновремешния си начин и осезаем във всяка житейска сфера на грузинския живот.

Информация за пътуващи по екстремни начини:

  • Автостоп

Автостопът в Грузия е много бърз. По скалата ни от 1 до 5 получава 4. Грузинците са изключително дружелюбни, отзивчиви хора и качват много лесно. Никой не очаква заплащане и са напълно наясно с концепцията на стопаджийството. Общуването с тях също е много лесно, тъй като повечето говорят добър руски.

Грузинските пътища са добре асфалтирани. Макар в много забити райони трафикът да е по-ограничен, все пак навсякъде може да се стигне сравнително бързо. Държавата е малка, но има хиляди интересни места за посещения. На нас например един месец изобщо не ни стигна да обиколим всичко.

На стоп из Кавказ
  • Спане

Няма никакъв проблем да се опъва палатка където и да било. Абсолютно легално, разрешено и социално прието е. Няма хора, които да гледат неодобрително на това. Грузинците са толкова гостоприемни, че може да се случи да ви поканят да преспите в къщата им, да опънете палатка в двора на ресторант или хотел (разбира се безплатно). Напълно безопасно е навсякъде.

Лагер в Кавказ
  • Храна и напитки

Грузинската кухня е много богата и вкусна. Цените дори в ресторантите са доста ниски. Нашите любими безмесни яденета са “хинкали” с гъби – нещо като големи пелмени; “хачапури” – нещо като пърленка с дебел слой разтопен кашкавал отгоре, особено тези в ресторантите; грузински сирена; всякакви банички; “тремале” – солен сос от джанки; “шоти” – хляб от пещ;

От напитките грузинското вино и ракия “чача” се водят за много хубави. Водата навсякъде е вкусна и питейна.

Грузинска кухня
  • Визи

Гражданите на ЕС са безвизови с Грузия.

Цялостни впечатления от страната:

Грузия е уникална държава. С величествения Кавказ и хилядите преходи там. Със старинните църкви и действащи християнски традиции. С гордите, гостоприемни грузинци. С отличителна, самобитна култура. С красиви исторически градове и селища. За месец, в постоянно обикаляне, така и не се наситихме на страната и горим от нетърпение да се върнем отново.

LRM_EXPORT_20181016_094539-1024x768Град Сигнаги