Статистика и туристическа информация за Армения

Престой: 11 дена (26.10 – 05.11.2018 г.)

Бюджет: 105 лв. за двама

Изминати километри: ~ 1000 км от границата с Грузия на север до най-южната част близо до границата с Иран и обратно на север

Любими места:

Езеро Севан през зимата, с мастилено сините си води и бели заснежени планини.

Манастирът “Гехард” с пещерните си църкви и притвори, с изумителна акустика, съхранявал най-голямата арменска светиня в продължение на векове – копието, с което е бил прободен Христос на кръста.

Манастирът “Санаим”, който е архитектурен шедьовър и е в списъка на ЮНЕСКО. Пълен е със свещени каменни кръстове “хачкар” от 10-ти век. Разположен е над красивия каньон на река Дебед.

Манастир “Татев”, построен на ръба на стръмна пропаст, в южната част на Армения.

Манастир “Хор Вирап”, където св. Григорий Просветител бил заточен през 4-ти век. С уникално местоположение под величествения връх Арарат (5165 м.).

Манастир “Нораванк”, намиращ се в дъното на каньон, обграден от червени скали и с уникална двуетажна розова църква.

Манастирски комплекс “Агарцин” в Национален парк “Дилиджан”, обграден от борови гори, пълен с трекинги и пътеки.

Паметна случка: Спане на –3 –4°С на ръба на каньон в арменските планини и обикалящ около палатката през нощта мечок 🙂

Три запаметяващи се образа:

– Каменни кръстове с какви ли не странни символи по тях, устояли на времето векове;

– Дебели жени, въртящи във въздуха огромни като покривки хлябове “лаваш” в пекарните;

– Селца, като замрели във времето, кацнали по ръбовете на отвесни каньони;

Любимо усещане: Тишина и отделеност от света в някакъв собствен, сюреалистичен арменски мир, насред голи планини завити с тънък слой бял сняг.

Информация за пътуващи по екстремни начини:

  • Автостоп

Стопът върви уникално, с чакане по максимум десет минути, дори до отдалечени, забити локации. Хората са много мили. Никой не очаква заплащане и знаят какво е това автостоп. Пътищата не са особено добри, но не са и лоши. Могат да се изминават между 150 и 300 км. на ден без проблем, но през 50 км. има забележителности и уникални места, така че ако разглеждате и се забивате по странични пътечки се пътува по-бавно. По скалата от 1 до 5 (1 – ужасен, 5 – идеален автостоп) Армения получава 5.

  • Спане

Спането на палатка е разрешено навсякъде и никой никъде и никога не идва да ви досажда. Също така е и абсолютно безопасно. Хората и пазачите често ни предлагаха да си опъваме палатката до сами църквите или други важни туристически забележителности, в двора на ресторанта им или където на нас ни харесва. Напълно е възможно да ви поканят да преспите в селска къща и да ви гощават царски.

  • Храна

В Армения залагат основно на шашлици и кебапи. Но за вегетарианците има превкусен “лаваш”, солено бяло сирене, салати, плодове, туршии. Цените като цяло са много ниски. Арменците са известни и с доброто си вино и коняк. Водата навсякъде е чиста и питейна. Има много чешми.

  • Визи

С Армения сме безвизови, с право на престой един месец.

Границата с Грузия се минава изключително лесно, без никакви проверки и изисквания. Границите с Турция и Азербайджан са затворени. Отворени са тези с Грузия и Иран.

! Ако имате желание да посетите Република Нагорни Карабах, достъпът е само през Армения. После влизането ви в Азербайджан ще е невъзможно, а ако се появите на границата им даже може и да ви задържат, тъй като двете държави са във война за гореспоменатата република. Така че за Карабах има отделна виза и граничен печат. Визата се издава след като влезете в страната, в столицата Степанакерт. Струва 6 долара. Може да се извади и предварително в представителството им в Ереван.

Цялостни впечатления от страната:

Много уникална култура на древна изолирана кавказка държава. Цялата територия на страната е в планини (тип алпийски – без гора, само голи скали и трева). Пълно е с древни манастири и църкви, като най-хубавото е, че почти всички забележителности са сред природата, на забити места. Така на човек не му се налага да посещава градчетата с не особено очарователна соц. архитектура.

Хората са много гостоприемни и общителни. Всички говорят руски, но слабо английски. Армения много ни впечатли и с удоволствие бихме се върнали пак, като следващият път ще посетим и Нагорни Карабах.

Недостатъци: Градовете не са особено красиви и изглеждат западнали; В колите всички слушат пусната на макс брутална арменска чалга;

Предимства: Невероятни исторически забележителности и планински гледки; Много мили, гостоприемни хора; Самобитна, странна култура, с ориенталски елементи; Много ниски цени;