OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Златния храм, Амритсар, Индия

Ето и бюджета на Кервана за шестмесечното пътешествие из северна Индия за периода юни-ноември 2015 г. Цифрите са средноаритметично от шестте месеца и са за двама човека.

Животът и пътуването в Индия са много евтини, особено по неконвенционалния туристически начин, а именно на стоп и с палатка. Надяваме се публикуваните данни да окуражат повече пътешественици да посетят тази невероятна страна.

Това, което трябва, е не пари, а мечта!

Парите са за двама, средно на месец:

  1. Храна: 110 USD (по 55 USD на човек на месец)
  1. Хостели, квартири: 6 USD (по 3 USD на човек на месец)

Имаме:

– 10 нощувки в ашрам в Ришикеш, където останахме, за да опознаем индийските духовни практики

– 3 нощувки в бунгало в езеро в Шринагар, с цел възстановяване от хималайските високо-планински преходи

  1. Транспорт: 10 USD (по 5 USD на човек на месец)

Градският транспорт, който ползвахме, беше рикши и автобуси, без ползването на тези превозни средства излизането от градовете би било кошмарно, както и придвижването в мегаполиси като Делхи и Калкута.

За периода от половин година си хванахме два пъти влак, седяща класа; единият път, за да излезем от Калкута, другият, за да прекосим щата Асам, тъй като визите ни изтичаха скоро, а и искахме да изживеем и усещането какво е да пътуваш в индийски влак. Всички останали междуградски разстояния, вероятно над 16 000 км., са покрити на автостоп.

  1. Други: 70 USD (по 35 USD на човек на месец)

Тук са включени всички, разходи, които могат да ви хрумнат без храна, транспорт и напитки. Това са: дрехи; смяна на остаряла екипировка; лекарства; козметика и санитарни принадлежности; книги; карти; тетрадки; входове за забележителности; интернет; електроника (USB, кабели, батерии). Имахме завишени разходи за високо-планинска екипировка заради дългия престой в Хималаите и открадването на палатката.

  1. Визи: 206 USD (по 103 USD на човек)

Това е издаване на виза за Мианмар, плюс специално разрешително за преминаване на сухоземната граница Индия-Мианмар.

Общо на месец: 190 USD за двамата (по 95 USD на човек на месец) – без визите

Общо изхарчена сума тотал: 1340 USD (±2%)

Равносметката показва, че пътешествията могат да бъдат много по-евтини от уседналия живот в града. Ако имате възможност, не му мислете, стягайте дисагите!