Съвети за автентично пътуване из остров Борнео

plaja-na-kraq-na-borneo

Туристическа информация 

 Малайзийската част на остров Борнео се състои от два щата – Саба и Саравак и една федерална територия – безмитния остров Лабуан. Държавата Бруней Дарусалам препречва сухоземния път между Саба и Саравак. На влизане в Саравак в паспорта се бие отделен печат. Щатът Саба е най-промотиран за туристи, но за истински вкус от Борнео ние препоръчваме нетуристическия Саравак. Ако търсите истински приключения и автентична култура, опитайте тези места:

 

  1. Дълги (нетуристически!)къщи на етноса ибан. Ще откриете множество такива по пътя между Сибу и Бинтулу. Голяма концентрация на дървени и стари къщи има около разклона за град Мука, след разклона в посока Бинтулу, както и по пътя към самата Мука. Харесайте си която и да е и просто я посетете. Тук няма безумни входове, фалшиви шоута за чужденци и хората най-вероятно никога не са били посещавани от туристи. Така ще можете да усетите истинската култура на ибаните.

rumah-ulu-yong

2. Офроуд приключения в региона на река Барам. Това е една от най-дивите и неразвити зони, пълна с различни етноси.

kelabitki

Нашите предложения: Запасете се с храна, стопирайте по перфектния асфалтов път от магистралата до град Лонг Лама. На отбивката има и табела за национален парк Логан Бунут и град Лапок. Разстоянието е към 100 км. Пресечете с ферибот река Барам и от Лонг Лама, чакайте на стоп вашия джип за където и да е. По черните пътища в джунглата може да се кара с часове до отдалечени дълги къщи на етносите каян, кения и дори келабит и пенан. Ние успяхме да хванем директен стоп до Лонг Леланг, изумително място в дивата джунгла на така наречените Келабитски възвишения на 5 часа луд офроуд от Лонг Лама. Пробвайте късмета си, все ще мине някоя джипка или камион !

– Подобни приключения могат да се опитат и по черните, дървосекачески пътища на област Лимбанг и Лавас.

– За този род приключения най-добре да имате палатка и да си падате леко екстремист 🙂

  1. Вижте дългоносите маймуни в национален парк Бако. Ако не желаете да плащате вход, пишете ни за съвет 🙂

dulgonosko

 

4. Посетете и резервата Семенгох (Semangoh Wildlife Sanctuary), за да видите орангутани в естествена среда(уникални са!!!). Вход: 10 рингита – 4,50 лв.

Jenska-uchudena

 

Според нашето мнение Саба е много по-развита и туристическа и не предлага възможност за странни, уникални изживявания в такава степен. От местата посетени от нас препоръчваме:

  1. Планината Кинабалу – ако няма да я изкачвате (за задължителния гид и разрешителните цената излиза над 1000 рингита, около 400-500 лв) можете да си направите безплатна разходка от градчето Кундасанг по околните хълмове с красиви гледки към върха, вместо да плащате за същото нещо на официалния вход на 5 км преди Кундасанг. Върхът се вижда обикновено само в ранна утрин, през останалото време е скрит в облаци.

bivak-pod-kota-kinabalu

2. Най-северната точка на Борнео (Tip of Borneo), много спокойно, красиво местенце в област Кудат. Има плаж с бял пясък и кристална вода, идеален за къмпинг, никакви плажуващи туристи.

the-tip-of-borneo

Като цяло плажовете в Саба са много по-красиви и с по-кристална вода от тези в Саравак.

Бруней Дарусалам

Дори да няма нищо твърде заинтригуващо в страната, нашето мнение е, че не трябва в никакъв случай да я пропускате. Един от последните султанати на Земята със странна, отпусната атмосфера, малки селца и абсолютно запазена джунгла.

  1. Пробвайте моторната лодка от столицата Бандар Сери Бегаван до област Тимбуронг. Пътува се около час по речни канали и е много красиво. Може да се седи на стълбичките отпред до капитана или отзад и отвън. Цена: 6 долара – 7,20 лв. Освен това избягвате минаването два пъти на границата през малайзийската област Лимбанг.pytuvane-po-kanalite-3

 

2. Безплатна разходка сред вековните дървета в джунглата на Букит Патай (Recreational forest Bukit Patoi) в област Тимбуронг. Входът и началото на пътеката са на самия главен път към границата.gigantsko-dyrvo

 

3. Пир даден от султана в двореца в последния ден на Рамадана- Идул Фитри, на който всички са поканени безплатно.

jamiqta

Цените на храната и транспорта се оказаха съвсем ниски, като в Малайзия, макар курсът на брунейския долар да е висок като на сингапурския и държавата да е адски богата.

Както за Малайзия, така и за Бруней, всички граждани на ЕС (включително българи) имат право на безвизов тримесечен престой. Относно автостопа и палаткуването (важи и за Западна Малайзия) върви лесно, средно време за чакане 15-40 минути. Къмпингуването навсякъде е добре прието, не прави впечатление на местните и като цяло никъде не е забранено, включително по плажове и градски паркове.

В Борнео хората са дружелюбни и услужливи. Няма особени опасности. Островът се счита за сигурен  (с изключение на соленоводния крокодил, някои видове медузи и филипинските пирати в югоизточните част на Саба).

Прочетете за нашите приключения в Борнео тук .