Папуа Нова Гвинейска виза – издаване в Джаяпура, Индонезия

PNG-man

Туристическа виза за Папуа Нова Гвинея НЕ МОЖЕ да получите на граница или летище. Трябва да си извадите такава от най-близкото посолство или консулство. Ако решите да преминавате през индонезийско-папуаската граница, най-удобното място за получаване на виза е посолството в Джакарта или консулството в Джаяпура, Западна Папуа.

 

Адрес на консулството на Папуа Нова Гвинея в Джаяпура:

Jl. Raya Argapura No.39-A, Argapura, Jayapura Utara, Kota Jayapura, Papua, Indonesia

Работно време:от понеделник до петък

Телефон: +62 967 521120

Процедурата по изкарване на виза е изключително лесна. Служителите са отзивчиви. Визата е готова до пет работни дни, като често може да я получите и по-рано. Няма опашки и не се чака дълго.

Необходими документи:

– Две снимки със специфичен размер 4 х 6 см

– Попълнен формуляр – може да го вземете от консулството, попълва се със син химикал

– Мотивационно писмо (cover letter), обясняващо защо искате да посетите ПНГ, какъв точно е маршрутът ви и колко време планирате да стоите. Писмото трябва да е напечатано

– Банкова сметка и достатъчно налични средства

– Фотокопие на първа страница на паспорта

– Изходен билет за самолет (Ние обяснихме, че ще се връщаме през същата граница и няма да летим, така че резервацията ни отпадна)

Туристическата виза е лепенка заемаща цяла страница на паспорта. Визата е за 60 дена (еднократно влизане). Можете да преминете границата до месец след получаване на визата. Визата е безплатна.

На 200-300 метра от посолството, на същата улица е единственото чейндж бюро, където можете да обмените индонезийски рупии или друга валута за ПНГ кини. Курсът е сравнително добър.

До граничния пункт от Джаяпура са към 50-60 км (2 часа) и пътят е сравнително добър. От индонезийската страна има малко седмично пазарче. Граничарите старателно проверяват визи и печати и отнема доста време докато ви впишат данните (20-30 минути).

Внимание! Ако сте с visa on arrival за Индонезия, по непотвърдени данни не можете да преминете границата. Само хора с виза издадена от индонезийско посолство могат да преминат. От другата страна на границата митничарите не са строги и проверяват единствено за нелегален внос на животински продукти.

От страната на ПНГ няма абсолютно нищо. Първото село Вутунг (Wutung) е на 2-3 км пеша. От границата има PMV (платен транспорт) до град Ванимо (Vanimo), който е на един час (цена 10-20 кина/ 5-10 лв). Трафикът е много слаб извън пазарен ден, но стопът е възможен, както и от Джаяпура до границата.

Работно време на граничния пункт: от 8 ч сутринта до 14 ч следобед, всеки ден

Като цяло преминаването на тази граница не е свързано с никакви проблеми или опасности.

Нашите лични преживявания около границата вижте ТУК (линк към блога)

viza