Остров Буганвил – туристическа информация

 

buganvilche-na-rekata

Остров Буганвил (Bougainville) понастоящем е част от Папуа Нова Гвинея, въпреки че географски и културно е част от Соломоновите острови. Островът има тъжна история на близо петнадесет годишна война за независимост и спиране на медната мина Пангуна. В последните десет години се води, че е мирен и безопасен за посещения. Местните са дружелюбни, макар и често изумени при вида на туристи.

 

Повече инфо за история, култура и забележителности тук:

– Очаквайте скоро нашите приключения в Буганвил в блога

– http://wikitravel.org/en/Bougainville

 

Полезна пътна информация:

До Буганвил/Бука (Buka) можете да плавате с пътнически кораб от Лей (Lae), да летите със самолет от Порт Морсби, Лей или Рабаул или пък да опитате да си стопирате карго кораб.

Самолетните билети до Бука започват от 700 кина нагоре (350 лв).

По настоящем само една фериботна компания оперира, австралийско-китайската Chebu Shipping с един единствен кораб, който тръгва от Лей всеки петък в 11 ч. Пътува се три дни. На втория ден кораба спира в Кимбe (Западна Нова Британия) за 2-3 часа, като можете да се разходите и напазарувате там. На третия ден спира в Рабаул (Източна Нова Британия) за 3-4 часа.

Лей – Кимбe – 26 часа (Lae – Kimbe)

Кимбe – Рабаул – 16 часа (Kimbe – Rabaul)

Рабаул – Бука – 16 часа (Rabaul – Buka)

rabaulРабаул

Към 7-8 сутринта на четвъртия ден корабът акостира в Бука и в същия ден поема на обратно към Лей (всеки понеделник следобед). Цени: за долна палуба 460 кина (230 лв), за горна палуба 480 кина (240 лв), VIP каюти 600-700 кина (300/350 лв). Студентите ползват намаление от 40/50 кина за всяка от класите. Долната и горната палуба са абсолютно еднакви – неудобни метални седалки. В помещенията няма кислород, мирише лошо и е пълно с хлебарки. VIP каютите са прилични. На кораба има тоалетни, душ кабини и машини за питейна вода (безплатни). В цената на билетите не е включена никаква храна с изключение на VIP-а (ориз и пилешко). Корабът е нов, сравнително безопасен, със спасителни лодки и жилетки.

Пригответе се за големи опашки пред гишето за билети (което е в страни от яхт клуба в Лей). Колкото по-рано се закупят билети, толкова по-добре.

Телефон за контакти:  Chebu shipping  +6759822700

putnik-na-feribotaПасажер на кораба 🙂

Бука е основния град в Буганвил и се намира на едноименно островче разделено от тесен канал от самия остров Буганвил. Между Бука и Буганвил има десетки моторни лодки (цена 2 кина, разстояние 400-500 метра).

pazara-na-bukaПазарът в Бука

Всяка сутрин от Кокопоу (Kokopou), селището срещу Бука тръгват PMV-та (камиони и джипове) към Арава (Arawa). Цената е 50 кина (25 лв), разстоянието е около 150 км. Пътува се 5-6 часа  с джип по черен път. За автостоп трафикът не е особено голям, но хората качват с готовност.

Арава е втория по важност град в Буганвил, бивша административна столица по време на експлоатирането на мината. Разполага с голям пазар.

Арава – Буин (Buin)

Всеки следобед между 14 и 16 ч от пазара тръгват PMV-та към Буин. Цената е 30 кина (15лв) с камион и 50 кина (25 лв) с Land Cruiser. Разстоянието е около 100 км. Пътува се 4-5 часа по лош, черен път. Много слаб трафик, частни коли за автостоп предимно рано сутрин.

bouganvilkaБуганвилка

Буин е най-южното селище на Буганвил. Всеки четвъртък и събота има голям пазар, основно с морски продукти, където хора от Соломоновите острови идват да продават рибата си.

pazar-buinПазарът на Буин

За пътуване между Буганвил и Соломоновите острови виж тук (линк)

Нашите лични приключение и впечатления очаквайте скоро.