Издаване на двумесечна индонезийска виза и удължаване до 6 месеца

Брегът на остров Флорес

Информация от април 2016 г.

Повечето граждани на ЕС, включително български, имат право на едномесечен безвизов престой в Индонезия. Ако желаете престоя ви да е до два месеца можете да си закупите туристическа едномесечна виза на всяко летище или пристанище в страната, която имате право да удължите веднъж за още месец.

При престой над два месеца най-удачна е двумесечната туристическа/социална виза, която се издава в посолства и консулства на Индонезия в други държави. Тя може да се удължи още четири пъти по месец. Тоест максималния ви престой с нея е 6 месеца.

В Малайзия индонезийски представителства издаващи визи има в : Пинанг, Куала Лумпур (според непотвърдени източници там вече издават само едномесечни визи), Джохор Бару, Кучинг (Саравак, Борнео), Кота Кинабалу (Саба,Борнео), Тавау (Саба, Борнео).

Стриктността и изискваните документи варират от консулство до консулство и от служител до служител, така че е малко на късмет какво точно ще ви поискат. Официално изискваните документи са:

– Паспорт, фотокопие на първа страница и печата за влизане в Малайзия;

– Попълнен формуляр + 2 паспортни снимки;

– Писмо от спонсор (sponsor letter), удостоверяващо че някой в Индонезия ви е поканил и може да покрие разходите ви;

* Всякочастнолицеилитуристическаагенцияможедавинапишетакова, чистофиктивно е.

* Местожителството на лицето и градът, от който смятате да си удължавате визата трябва да съвпадат, поне за първото удължаване.

* На нас ни бе поискано такова писмо, но ние вместо него представихме куп хотелски резервации (направихме ги безплатно от интернет), самолетни резервации и банкови извлечения и за разлика от другите туристи на опашката минахме безпроблемно.

– Банково извлечение (минимум 2000 $) – понякога го искат, понякога не;

– Самолетен билет за влизане и излизане от страната – Задължително трябва да се представи!

* Фиктивни резервации, които всяка туристическа агенция ще ви издаде безплатно, също се приемат.

– Бележка от банката за направен превод за визата;

* Съвет: Платете таксата след като са ви одобрили всички документи и се върнете с бележката след това.

Визата се издава на следващия ден следобед. Подава се сутрин до 12 ч. от понеделник до петък. По настоящем (април 2016 г.) струва 190 малайзийски рингита, 50 $. Имайте впредвид, че винаги цари лудница и има големи опашки. Нашата виза бе издадена в Кота Кинабалу без проблеми.

iziskvaniq-za-indoneziiska-viza_za-WEB

Удължаване на индонезийска виза

 Иднонезийската си виза (само ако е туристическа/социална виза, издадена от посолство) може да удължите във всеки един по-голям град в Индонезия в имиграционните бюра.

Небходимите условия за това са:

  • Да имате гарант, който да ви напише писмо „sponsor letter” и да ви придружи лично до имиграционните. Гарантът задължително трябва да е местен (или да има перманентно жителство) и местожителството му от личната карта да съвапада със сегашното му (тоест  например човек от Ява, преместил се да живее на Бали, ако не си е регламентирал документите, няма да може да ви удължи визата на Бали, а единствено в родния си град на Ява). Ако не познавате никой, може да използвате платените услуги на специализирани туристически агенции. Ние успяхме да удължим визите си четири пъти на различни места с различни хора, най-често хостовете ни от каучсърфинг. Индонезийците са много кооперативни и за тях не е никакъв проблем да ви помогнат.

Тъй като ние пътувахме на големи разстояния на всяко място трябваше да си търсим нов спонсор, но ако сте на същото място можете да използвате стария си спонсор.

  • Спонсорът трябва освен писмото да преодостави и копие на личната си карта

(както и да носи самата нея) и да попълни отделен формуляр.

  • Върху писмото трябва да се залепи т.н. матерай (нещо като пощенска марка печат, които се продава във всяка бутка) и гарантът да се разпише върху него.
  • Също така трябва да представите фотокопия на първа страница на паспорта, визата, входния печат и предишните удължавания.
  • Формуляр за удължаване на визата, които попълвате на ръка, ще ви бъде даден от самото имиграционно.
  • При първо удължаване се вземат биометрични данни и ще ви снимат. При следващи удължавания тази процедура отпада, тъй като вече ви има в базата данни.
  • Удължаването се заплаща на място: 710 хил. рупии (около 45лв.) за едномесечно удължаване. За момента това е маскималния период на удължаване, не можете да удължите визата си за два, три или четири месеца наведнъж. Всеки следващ месец ви се налага да се сблъсквате с бюрокрация.

Като цяло удължаването е  лесен процес, но отнема няколко дена време.

Пърово ни удължаване бе в Сурабая (о-в Ява) – опашките там бяха огромни, но за щастие чужденците минават на отделна колона. След 4 дена визата бе готова.

Второто бе в Денпасар, Бали – огромна грешка!!! Въртяха ни близо две седмици и тъй като паспортите ни бяха при имиграционните нямаше как да мръднем. Бали е възможно най-лошото място за удължаване, заради тълпите туристи там. Трябва да се връщате в най-добрия случай поне четири пъти до имиграционното – веднъж да  вземете формулярите, втори път да ги подадете, трети отделен път след няколко дена да платите и четвърти път да си вземете готовата виза след още седмица. Ако случайно нещо сте оплескали с попълването ви връщат и нещата съвсем се забавят.

Третото бе в Маумере (о-в Флорес) – изключително лесно и бързо. Визата стана за 2-3 дена.

Четвъртото ни бе в Горонтало (о-в Сулавеси) – също като в Маумере бързо и лесно, без никакви опашки. Стана за 3 дена.

  • Внимание по непотвърдени източници удължаването в Джаяпура, Западна Папуа е проблематично или невъзможно.

Линк към индонезийския официален сайт на имиграционните с всичките им представителства:

http://www.imigrasi.go.id/index.php/en/contact-us/immigration-offices